Múlt-kor.hu

Az Ördöglovas lánya vívta a világtörténelem első „emancipált párbaját”

Az Ördöglovas lánya vívta a világtörténelem első „emancipált párbaját”

2018. november 5. 12:51 Múlt-kor

1892. augusztusában az európai sajtó figyelme az apró Liechtenstein fővárosára szegeződött. Vaduz ekkoriban nem volt egy kifejezetten ismert település, lévén még az alpesi törpeállam uralkodó hercegei sem itt, hanem inkább ausztriai és morvaországi birtokaikon tartották a székhelyüket. A városkának így kétségtelenül jó reklámot csinált, amikor két előkelő bécsi asszony úgy döntött, hogy itt vívják meg nevezetes párbajukat.

A párbaj egyik résztvevője a tekintélyes magyar grófi családból származó Sándor Paulina volt. A család utolsó férfitagja, az Ördöglovas Sándor Móric egyetlen lányaként 1836-ban született Paulina a nagy osztrák államférfi, Metternich herceg fiához ment feleségül, így a 19. század végi bécsi körökben – és külföldön – leginkább Pauline von Metternich néven volt ismert. Ellenfele az orosz nemesi családból származó Anastasia Kielmansegg volt, akinek férje, a későbbi osztrák miniszterelnök, Erich von Kielmansegg ekkor Alsó-Ausztria kormányzója volt.

A párbaj kiváltóoka egy „szakmai nézeteltérés” volt. Mindkét nemesasszony tagja volt ugyanis az 1892 októberében megrendezésre kerülő Bécsi Zenei és Színművészeti Kiállítás szervezőgárdájának és a világért sem tudtak megegyezni a virágcsokrok elrendezését illetően. A nézeteltérés így véres vitává fajult, amelyet csak egy úton lehetett megoldani.

Bár egy nők által vívott párbaj ekkor már nem állt példa nélkül (egyre inkább terjedt a nézet, hogy egy férfi bajnok alkalmazása a „női alávetettség” szimbóluma), Paulina és Anastasia azonban minden korábbinál továbbmentek. Elhatározták, hogy egy teljesen emancipált párbajt fognak vívni, vagyis nem csak a két szembenálló fél, hanem a párbaj valamennyi résztvevője nő lesz. Ennek megfelelően Paulina egy Schwarzenberg hercegnét, míg Anastasia egy Kinsky grófnét választott maga mellé párbajsegédnek, míg az orvos szerepét Lubinska báróné látta el.

Lubinska báróné ötlete volt az is, hogy a párbaj során „félmeztelenül” vívjanak meg egymással a felek, elkerülve hogy a sebek elfertőződjenek a beléjük kerülő szövetektől. Bár a párbajról készült fantáziarajzok előszeretettel ábrázoltak fedetlen keblű asszonyokat, a két nő valójában csak a felső, mozgásukat akadályozó blúztól szabadult meg.

A küzdelmet párbajtőrrel vívták és francia szabályok szerint első vérig tartott. Az eredmény mégsem volt egyértelmű, ugyanis előbb Anastasia sebezte meg Paulinát az orrán, míg utóbbi ellenfele kezén ejtett vágást. Így a korabeli beszámolók megosztottak voltak abban a kérdésben, hogy az első találatot bevivő grófné volt a győztes, vagy a „magasabb rendű” sebet ejtő hercegné diadalmaskodott.

Bárhogy is volt, mindkét nemesasszony mindenféle jelentősebb sérülés nélkül került ki a viadalból, párbajuk pedig egy apró, de szimbolikus győzelem volt a női egyenjogúságért folytatott harcban.

Az Ördöglovas lánya vívta a világtörténelem első „emancipált párbaját”

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra