Múlt-kor.hu

Az eddig ismert legkorábbi kínai luxusfürdőkre bukkantak régészek

Az eddig ismert legkorábbi kínai luxusfürdőkre bukkantak régészek

2017. november 8. 12:06 MTI

Három kétezer éves luxusfürdőt fedeztek fel a régészek az északnyugat-kínai Hszian területén. A helyi örökségvédelmi minisztérium közlése szerint a szakemberek különböző dinasztiák idejéből való három város maradványait tárták fel az ősi Lijang lelőhelyén.

A kutatásban részt vevő Liu Zsuj felidézte, hogy Lijang, amely a Csin-dinasztia (Kr. e. 221-206) és a Han-dinasztia (Kr. e. 202 - Kr.u. 220) idején is volt főváros, a mai Hszian - Sanhszi tartomány fővárosa - egyik kerületében található. A most feltárt ősi városhelyszínek egyikén három fürdőt és egy kandallót fedeztek fel a régészek. A gyönyörű csempékből és téglákból épített fürdők mindegyikéhez saját vízelvezető csatorna tartozott.

„A fürdők alakja, kialakítása és mérete nagyon hasonlít a hszianjangi császári palota fürdőihez” - mondta Liu, hozzátéve, hogy ezek lehetnek a Kínában eddig felfedezett legkorábbi fürdők. Hszianjang a Csin-dinasztia idején volt főváros. Az ősi Lijangban végzett 2013-as ásatások a Kínai Társadalomtudományi Akadémia Régészeti Intézetének, valamint a hsziani kulturális örökségvédelmi és régészeti intézet vezetésével zajlottak.

Az eddig ismert legkorábbi kínai luxusfürdőkre bukkantak régészek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2018. ősz: Legendás apák és fiúk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra