Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az asszony, aki a baltával harcolt az alkohol ellen

2018. december 12. 17:56 Múlt-kor

Carry Nation a századforduló női szesztilalompárti mozgalmának egyik leghíresebb alakja volt az Egyesült Államokban – demonstrációi keretében sokszor baltával tört-zúzott alkoholt felszolgáló létesítményekben, felhívva a figyelmet saját és társai küzdelmére. Milyen okból ellenezte ennyire a szeszes italokat, és mi vitte rá arra, hogy cselekedjen?

<

A leghangosabb aktivista

Amikor Carry Nation belépett egy, a Kansas állambeli Kiowában található bárba, senki sem sejtette, mi következik. A termetes, feketébe öltözött nő saját elképzelése szerint Istentől kapott küldetését végezte – miután azonban belépett a vendéglátóhelyre, a poklot szabadította el. „Befutottam a pult mögé, összezúztam a tükröt és az alatta lévő üvegeket, felkaptam a pénztárgépet, földhöz vágtam, majd a hűtőszekrény csapjait is eltörtem, kinyitottam az ajtót, és elvágtam a csöveket, amelyek a sört vezették” – emlékezett vissza. „Feldöntöttem a félkarú rablót (…) és kiszedtem belőle egy jó éles vasdarabot, amellyel felnyitottam a söröshordók dugaszait és csapjait, aztán mindenfelé repültek a sörök, és teljesen eláztattak engem is.”

Nem sokkal később letartóztatták, ez azonban nem zavarta. A kocsma megkapta a „Carry Nation-féle kezelést”, a nő pedig ezzel még több figyelmet irányított a szesztilalomért küzdő mozgalomra. A 19. századi alkoholellenes mozgalom egyik legszélsőségesebb aktivistájaként elhíresült Nation bármeddig hajlandó volt elmenni, hogy megmentse az embereket a részegeskedéstől. A látványos akciókhoz és az imázsalakításhoz különös tehetséggel bírt, és egy reformideológiát valóságos divattá alakított – ő maga pedig hírhedtté vált hajthatatlanságáról. Ugyan kilenc évvel a szesztilalom bevezetése előtt meghalt, az intézkedés az ő küldetésének beteljesedése volt.

Rossz tapasztalatok

Az 1846-ban Kentuckyban született nő gyermekkorát édesapja anyagi gondjai és édesanyja mentális betegsége határozták meg (keresztnevét egyébként felváltva írták „Carry”, illetve „Carrie” alakban). A család gyakran költözött, előbb Kentuckyból Missouriba, majd innen Texasba. A polgárháborút követően szülei egy igen érdekes embert – Charles Gloydot, egy északi katonaorvosból avanzsált tanárt – vettek be bérlőként házukba.

Nation (leánykori nevén Moore) érdeklődését azonnal felkeltette a daliás fiatalember, aki elmesélte neki, hogy inkább kockáztatta a hadbíróság elé állítást, mint hogy kegyetlenül bánjon a gondjaira bízott déli sebesültekkel, és általában véve is műveltnek és világinak tűnt. Szülei hallani sem akartak a kettejük közötti kapcsolatról, és erősen elítélték a férfi italozását. Nationt azonban rabul ejtette Gloyd háttere, és vágyott arra, hogy elhagyja az instabil családi környezetet. Gloyd titokban elkezdett udvarolni Nationnek.  „Én mondom neked, Carrie szerelmem” – írta neki levélben, „eljön még az a nap, amikor a szüleid belátják, hogy tévedtek.” Ebben igaza lett: a lány szülei végül 1867-ben áldásukat adták arra, hogy összeházasodjanak.

Nation azonnal megbánta e döntését: Gloyd már az esküvői szertartás alatt is részeg volt, az újdonsült menyasszony pedig hamar szembesült azzal, hogy férje szívesebben tölti idejét a helyi szabadkőműves páholyban, mint vele. Idővel visszaköltözött szüleihez, ekkor azonban már terhes volt. „Tudtam, hogy közel az idő” – írta, „amikor magatehetetlen leszek, egy részeg férjjel, és bármiféle támogatás nélkül.” Jóslata igaznak bizonyult: hat hónappal lányuk, Charlien születése után Gloyd már halott volt – a feljegyzések szerint „delirium tremens [súlyos elvonási tünetek], vagy a túlzott ivás által súlyosbított tüdőgyulladás” következtében.

Nation immár özvegy volt, akinek egy kislányról is gondoskodnia kellett. Tanítónőnek ment, ebből az állásából azonban elbocsátották, miután számos szót szokatlan kiejtéssel tanított meg a gyermekeknek. Ekkoriban kezdett el imádkozni a segítségért, egy új férj formájában. Hamar meg is ismerkedett az ügyvéd és lelkész David Nationnel, aki nála 19 évvel idősebb volt. 1874-ben összeházasodtak, azonban személyiségbeli különbségeik hamar kiütköztek, ezeket pedig tetézték az anyagi gondok. Nation új férje mellett szállodák üzemeltetésébe kezdett, ahogy pedig teltek az évek, egyre vallásosabbá vált – több látomása is volt, amelyeket úgy értelmezett, Isten a részegeskedés elleni harcra szólítja fel őt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az asszony, aki a baltával harcolt az alkohol ellen

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra