Múlt-kor.hu

Az „afrikai Mona Lisa” alkotója nem tudta, hogy egy hercegnő áll neki modellt

Az „afrikai Mona Lisa” alkotója nem tudta, hogy egy hercegnő áll neki modellt

2018. február 12. 12:27 MTI

A Tutu becenéven is ismert Adetutu Ademiluyi joruba hercegnő képmását, amelyet Ben Enwonwu nigériai festőművész alkotott 1974-ben, február 28-án árverezik el a Bonhams aukciósháznál. A licitálást élőben közvetítik Lagosban, hogy a nigériai érdeklődők is jelentkezhessenek.

„Az afrikai Mona Lisának tekintem ezt a legendás alkotást. Negyven éve mindenki azt kérdezi, hol van Tutu” - mondta a Booker-díjas Ben Okri nigériai regényíró az alkotásról, amelynek 1975-ben veszett nyoma, amikor utoljára kiállították. A művész „nemcsak egyszerűen a fiatal lányt, hanem a teljes hagyományt ábrázolta. Ez Nigéria reményének és újjászületésének, a hamvaiból újjászülető főnixmadárnak a jelképe” - mondta Ben Okri.

Ben Enwonwu az arckép három változatát festette meg, de mind a három kép eltűnt, míg Giles Peppiattnak, a Bonhams modern afrikai művészeti szakértőjének sikerült megtalálnia az egyiket egy londoni lakás falára akasztva. A hitelesítés után a család megdöbbent, amikor megtudta, hogy egy elveszett remekműről van szó - mondta el Giles Peppiatt.

A képmást, amelyet 1975-ben Olaszország lagosi nagykövetségén állítottak ki, egy Nigériában üzleti úton járó családfő vásárolta meg. Tutu portréi a béke jelképeivé váltak az 1960-as évek végén, miután véget ért a nigériai polgárháború. A modell joruba, Ben Enwonwu pedig ibo volt, tehát a festmény a megbékélés jelképe volt - mondta el Elisa Sawyer, a Bonhams afrikai művészeti főosztályának szakértője.

Emwonwu véletlenül talált a múzsájára. „Járta a falvakat, jeleneteket és portrékat rajzolt. Így találkozott a fiatal nővel, és megkérte, hogy lefesthesse. Nem ismerte a rangját, és úgy gondolta, hogy örömet szerez neki” - mesélte Elisa Sawyer. Peppiatt szerint a festő titokban szerelmes is volt a modelljébe.

A kép értékét 200 ezer és 300 ezer font közötti összegre becsülik.

Az „afrikai Mona Lisa” alkotója nem tudta, hogy egy hercegnő áll neki modellt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra