Múlt-kor.hu

Anyja karjában temették el a kőkorszaki újszülöttet

Anyja karjában temették el a kőkorszaki újszülöttet

2018. február 13. 13:52

Hollandiában régészek hatezer éves sírra bukkantak, amelyben egy felnőtt nő és egy karonülő kisgyermek aludta örök álmát. A szakértők még nem értek a DNS-elemzés végére, ám minden valószínűség szerint egy anya tartotta karjában évezredeken át gyermekét.

A kutatók úgy vélik a gyermek csupán néhány napos újszülött (más megközelítésben maximum hat hónapos) lehetett, amikor a sírba helyezték mintegy hatezer évvel ezelőtt, a kőkorszak utolsó évszázadaiban. A közép-hollandiai Nieuwegeinben – egy új üzleti park építése során – fellelt sír az ország eddig megtalált legrégebbi gyermeki maradványait rejtette, adta hírül a Fox News.

A sír felett lévő, két méteres vastagságú agyag- és tőzegrétegek jól elzárták a külvilágtól a maradványokat, így érintetlenül kerülhettek a régészek kezei közé. A gyermeket egy 20 és 30 év között elhunyt nő tartja a jobb kezében. A fiatal hölgy pozíciója a szakértők szerint meglehetősen eltérő a régiót akkoriban uraló Swifterbant-kultúra szokásaihoz képest. „A nő bal karja a teste mellett fekszik kinyújtva, míg behajlított jobb kezével a gyermeket öleli” – magyarázták a kutatók az egyik holland nyelvű nyilatkozatukban.

A maradványokról készült fotón is látható, hogy míg a felnőtt csontváza jól kivehető, a gyermeké már kevéssé. Az újszülött maradványaiból csupán néhány csonttöredéket hagyott meg az idő vasfoga: a koponya, az állkapocs, a kulcscsont és a lábak egyes részeit tudták azonosítani a régészek.

„Ez egy egészen fantasztikus felfedezés” – lelkendezett Kirsten Leijnse holland kutató. „Nem tartjuk kizártnak, hogy a gyermek (és talán az édesanya is) a születéskor halt meg” – tette hozzá. A DNS-elemzés eredményére még várni kell, az analízist követően jó eséllyel meg tudják majd mondani, hogy a nő valóban a gyermek édesanyja volt-e, valamint a csecsemő nemére is fény derülhet.

Anyja karjában temették el a kőkorszaki újszülöttet

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2018. tél: 7 végzetes pillanat

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra