Múlt-kor.hu

A völgységi németek kitelepítésére emlékeztek Bonyhádon

A völgységi németek kitelepítésére emlékeztek Bonyhádon

2018. január 5. 10:27 MTI

Az 1945-ben szovjet munkatáborokba hurcolt németekre emlékeztek csütörtökön Bonyhádon, a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban túlélők és leszármazottaik az esemény 73. évfordulója alkalmából. Az emlékezők előtt Szenyéri Zoltán dombóvári tanár, helytörténész idézte fel a völgységi németek elhurcolásának történetét, amelyet kiállításon is bemutatnak a gimnáziumban.

Az iskola falán elhelyezett emléktáblát Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Filóné Ferencz Ibolya (Fidesz-KDNP), Bonyhád polgármestere, Józan-Jilling Mihálya, a szekszárdi és Köhlerné Koch Ilona, a bonyhádi német nemzetiségi önkormányzat elnöke koszorúzta meg. Az emlékezők előtt Szenyéri Zoltán dombóvári tanár, helytörténész idézte fel a völgységi németek elhurcolásának történetét, amelyet kiállításon is bemutatnak a gimnáziumban.

Bonyhádról és a környező falvakból 1945. január elejétől 1800 német nemzetiségű embert hurcoltak el elsősorban a Dombasz iparvidékére, kényszermunkára. Többségük 1948 és 1950 között szabadult, az elhurcoltak körülbelül harmada nem élte túl a megfeszített munkát és az embertelen körülményeket.

Magazin

A völgységi németek kitelepítésére emlékeztek Bonyhádon

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2018. tavasz: Sorsgyötörte magyar anyák

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra