Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A történelem legszerencsésebb emberei – négy halálraítélt, aki túlélte a kivégzését

2018. szeptember 24. 12:52 Múlt-kor

Amikor egy halálraítélt megérkezik a vesztőhelyre, valószínűleg már csak a csodában bízhat. A történelemben azonban természetesen jócskán találhatunk példát efféle csodákra is.

<

El Fusiliado

Wenseslao Moguel mindössze 25 éves volt, amikor 1915. március 18-án kivégzőosztag elé állították. A fiatal férfi a mexikói forradalom legendás hadvezére, Pancho Villa oldalán harcolt, amikor a kormányerők fogságába esett. A rögtönítélő bíróság ezután Moguelt mindenféle formális védelem és tárgyalás nélkül halálra ítélte árulás vádjával.

A kivégzés napján kilenc katona sorakozott fel Moguellel szemben, míg egy tiszt a közelben várakozott, hogy szükség esetén leadja az utolsó, bizonyosan halálos lövést. Ezután minden a „tervek szerint” haladt: a katonák vezényszóra rálőttel Moguelre, akinek testét kilenc puskagolyó találta el. Ezután a tiszt közelebb lépett az akkor már földön fekvő férfihez és közvetlen közelről egy jól irányzott „kegyelemlövést” küldött a fejébe.

A kivégzőosztag ezután sorsára hagyta a „holttestet”, amely azonban hamarosan megmozdult és mászni kezdett. A csodával határos módon még mindig életben és tudatánál lévő Moguel sikeresen elvánszorgott egy három utcányira lévő templomba, ahol a helyi plébános ápolta, míg újra lábra nem tudott állni.

A nem mindennapi gyógyulása természetesen komoly hírnevet szerzett a mexikói forradalmárnak. Moguelt hamarosan már mindenki csak úgy ismerte, mint „El Fusiliado”, vagyis „A Kivégzett”. 1937-ben szerepelt a híres amerikai műsorvezető, Robert Ripley Hihetetlen, de igaz című rádióműsorában. Az akkor készült képek révén pedig már az egész világ megismerhette El Fusiliado bizarr történetét.

Bár elszenvedett sebesülései alapján ez szinte hihetetlen (az utolsó lövés az egész arcát átszakította), de Moguel igen szép kort élt meg. 85 éves korában hunyt el mexikói otthonában, 1975-ben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A történelem legszerencsésebb emberei – négy halálraítélt, aki túlélte a kivégzését

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra