Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

 A Széchenyi-család történelmi szerepével ismerkedhetnek a látogatók a Lipták-villában

2018. szeptember 21. 15:54 MTI

„Széchenyiek a történelemben. Egy történelmi család hagyatéka” címmel nyílt kiállítás a budapesti Lipták Villában – hangzott el az M5 kulturális csatorna csütörtöki Kulturális Híradójában.

<

Az október elejéig látható összefoglaló tárlat célja a család hagyatékának bemutatása. „A Magyar Tudományos Akadémia, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Lánchíd, lóversenyek, bálok. Csak néhány példa a rengeteg vívmány közül, amelyeket a Széchenyi család tagjainak köszönhet hazánk, és amelyeket a Lipták Villában nyílt kiállítás mutat be” – hangzott el a műsorban.

Mint elhangzott, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának jóvoltából a tárlaton Széchenyi Ödön teljes életművét is megismerhetik az érdeklődők. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma igazgatója elmondta: Széchenyi Ödön a londoni világkiállításon volt a birodalmi pavilonnak a vezetője, ahol az angol tűzoltóktól tanulta meg a szakmát. Hazaérve megalapította Magyarországon az önkéntes, majd a hivatásos tűzoltóságot.

Széchenyi Ödön tűzoltókocsikat is fejlesztett, megmentette a tűztől a Nemzeti Színház díszletraktárát, továbbá az ő nevéhez fűződik a Budavári Sikló és a Budapesti Fogaskerekű Vasút is. A Széchenyi család épített hagyatékát a Magyar Emlékekért a Világban Közhasznú Egyesület gyűjtötte össze tablókon. A kiállításon Vígh Róbert Széchenyi-gyűjteménye is látható, amely elsősorban a család szellemi hagyatékát, könyveket, érmeket és más relikviákat tár a közönség elé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

 A Széchenyi-család történelmi szerepével ismerkedhetnek a látogatók a Lipták-villában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra