Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
A szabadalmi ügyintéző

A szabadalmi ügyintéző

1905-ben a Svájci Szabadalmi Hivatal tisztségviselője négy, laikusok számára alig érthető tanulmánnyal teljesen megváltoztatta az Isaac Newton által lefektetett természeti törvényekre épülő világképet. A speciális és általános relativitáselmélet kidolgozójának, a világ leghíresebb egyenlete, az E = mc² megalkotójának köszönhető, hogy ma már másképpen gondolkodunk az időről, a tömegről és az energiáról.

Albert Einstein (1879-1955)

Mivel Albert Einstein csak meglehetősen későn tanult meg beszélni, szülei úgy gondolták, gyermekük szellemileg visszamaradott. A kisfiúra nemcsak a zárkózottság, hanem a hirtelenharagúság is jellemző volt. Nagyjából ötéves lehetett, amikor egy széket vágott hozzá első magántanárához, aki ezt követően nem is kívánta tovább okítani őt.

A hivatalnokként elhelyezkedő fiatal zseni nem sok időt pazarolt a szabadalmi ügyekre, mivel 1905-ös „csodaéve” után rövidesen kinevezték a Berni Egyetem oktatójának. A – jórészt felesége szűkmarkúságának köszönhetően – folyamatosan pénzszűkével küszködő, lyukas cipőkben járó tudós imádott hegedülni, de egyik tudóstársa szerint játéka leginkább egy favágóéra emlékeztetett.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2016. különszám számában olvasható.

Előfizetek most

vagy

Emlékeztetőt kérek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra