Múlt-kor.hu

A sértett kovácsinas és az iszákos szakácsnő – brutális gyilkosságok a viktoriánus Angliából

A sértett kovácsinas és az iszákos szakácsnő – brutális gyilkosságok a viktoriánus Angliából

A sértett kovácsinas és az iszákos szakácsnő – brutális gyilkosságok a viktoriánus Angliából

A 19. századi Anglia mindennapjai bővelkedtek a meglehetősen kegyetlen gyilkosságokban. Előfordult, hogy egy vélt adósság miatt egy teljes családot agyonvertek egy kőtörő kalapáccsal, máskor pedig egy bérvita fajult odáig, hogy a szakácsnő megfojtotta az őt alkalmazó asszonyságot.

Egy véres adósság

Emmanuel Marshall kovácsmester egy szerény házikóban élt népes családjával (feleségével, négy gyermekükkel, édesanyjával és nővérével) a Buckinghamshire megyebeli Denham városkában. A család tagjait utoljára a közeli Uxbridge-ban rendezett vásáron látták élve 1870. május 21-én.

Két nappal később az Emmanuel nővérének menyasszonyi ruháját készítő szabónő felkereste a család otthonát és miután senki nem nyitott ajtót a kopogására, bepillantott az ablakon. A szeme elé táruló látvány egészen borzalmas volt. A szobát vér borította be és mindenfelé hullák hevertek.

A Marshall család otthona, ahol a gyilkosság történt

Az asszony sikoltozva rohant a városi rendőrfőnökhöz, aki belépve a házba megállapította, hogy ott hat holttest fekszik. A kovács feleségét, anyját és nővérét, illetve három gyermekét sikerült azonosítani, ami nem volt egyszerű feladat, lévén szerencsétleneket egy kőtörő kalapáccsal verték agyon. A rendőrök először arra gyanakodtak, hogy a kovács végzett saját családjával, de később Emmanuel holttestét is megtalálták a műhelyben.

Figyelmesek lettek azonban arra, hogy a brutálisan meggyilkolt kovácsmester néhány ruhája hiányzik a házból. Körbekérdezve a szomszédokat, a rendőrök megtudták, hogy egy asszony látott egy jól öltözött alakot, akiről akkor azt gondolta, hogy a kovács az. Ugyanezt az embert egy nappal később egy kocsmában látták egy nagy vászonzsákkal együtt.

Következő nap egy Coombes nevű téglavető értesítette a nyomozókat egy nagy termetű albérlőtársáról, akit ő csak Jack néven ismert. Elmondása szerint Jack mindig nagyon szegény volt, de néhány napja csak úgy szórja a pénzt. Coombes segítségével a rendőrök a férfi nyomába eredtek és egy readingi kocsmában el is kapták a gazfickót.

Az elfogott, majd hazaszállított Owent a vasútállomáson majdnem meglincselte a feldühödött tömeg.

Hamarosan kiderült a gyilkos motivációja is. A férfi valójában egy John Owen nevű ex-kovács volt, aki rendszeresen ült börtönben kisebb tolvajlások miatt. Owen egykor Emmanuel szolgálatában állt, de egy alkalommal olyan rossz munkát végzett, hogy a kovácsmester nem akarta őt kifizetni. Az adósság miatt véres bosszút álló férfit 1870. augusztus 8-án akasztották fel.

Az iszákos szakácsnő

1872 áprilisában a francia özvegyasszony, Marie Caroline Riel London egyik előkelő, központi részén élt. Háztartásában számos cseléd dolgozott, köztük a 29 éves belga Marguerite Dixblanc, aki az asszonyság szakácsnője volt.

Marguerite Dixblanc

Egy nap Madame Riel és Marguerite haragos szóváltásba keveredett, miután az asszony csak egy heti járandóságát akarta kifizetni a lánynak, az általa kért teljes havi helyett. A két nő közötti feszültség tíz nappal később ért robbanópontra, amikor Madame Riel rajtakapta szakácsnőjét, amint a borospince tartalmát dézsmálja. Ekkor Marguerite arcon ütötte úrnőjét, majd egy kötéllel meg is fojtotta, a holttestet pedig egy nagy méretű szemetásládába dobta.

Marguerite a többi szolgának – akik nem tartózkodtak a házban a gyilkosság időpontjában – azt mondta, hogy az asszonyság néhány napra elutazott. A cselédek ki is használták az alkalmat és csapra verték a pince söröshordóit és benyakalták a legjobb borokat. Ezalatt Marguerite kifosztotta a szerencsétlenül járt Madame Riel széfjét és sitetősen Párizsba utazott.

Madame Riel holttestének megtalálása

Az angol rendőrök mindazonáltal könnyen a nyomára akadtak és megtalálták nála a lopott pénzt is. A franciák kiadták a lányt az angol hatóságoknak, így Marguerite gyilkosság vádjával bíróság elé is állt. Szerencséjére a korabeli társadalom ódzkodott attól, hogy kivégezzenek egy nőt, így a gyilkos szakácsnőt „mindössze” 20 év börtönbüntetésre ítélték.

Magazin

A sértett kovácsinas és az iszákos szakácsnő – brutális gyilkosságok a viktoriánus Angliából

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr
Impresszum

Főszerkesztő: Bartal Csaba
Főszerkesztő-helyettes: Ács Tibor Adrián
Felelős szerkesztő: Kulcsár Ádám
Munkatársak: Báló Edina, Czókos Gergő, Hajdu T. Tibor, Lados Tamás

Kapcsolat

info@mult-kor.hu

 

Váltás az asztali verzióra