Múlt-kor.hu

A FBI rettegett ura hatalma csúcsán népszerűbb volt a hollywoodi sztároknál

A FBI rettegett ura hatalma csúcsán népszerűbb volt a hollywoodi sztároknál

2017. május 10. 12:29

Egyik amerikai elnök sem merte félreállítani. Ismert személyiségeket tartott sakkban, hatalma csúcsán népszerűbb volt a hollywoodi sztároknál. Vádolták rasszizmussal, maffiakapcsolatokkal, és elterjedt a pletyka, hogy homoszexuális. 1924. május 10-én került az Szövetségi Nyomozóiroda élére a rettegett John Edgar Hoover.

A középosztálybeli családba született Hoover 1917-ben szerzett jogi diplomát. Az amerikai bűnözési hullám tetőfokán, 1924-ben lett a Szövetségi Nyomozóiroda (1935-től FBI) elnöke, és a tisztséget egészen 1972-es haláláig betöltötte. Vezetése alatt a szétesőben lévő, káosz uralta hivatal egy hatékony, de egyben félelmetes szervezetté alakult át.

A nyomozóhatóság a 30-as években számos gengszterrel leszámolt, és ekkoriban kezdték kialakítani a világ legnagyobb ujjlenyomat-nyilvántartását.

Míg a háború alatt a náci kollaboránsokat és kémeket kutatta, a hidegháború kezdetétől az FBI elsősorban a kommunistagyanús elemek felderítésére koncentrált. Bárkiről gyűjthettek adatokat, akinek tevékenységét felforgatónak ítélték, és a megfigyeltek számával együtt nőtt Hoover hatalma és befolyása is. A hatóság látószögébe került többek között Albert Einstein és Martin Luther King Jr. is, de JFK-ről is rendelkeztek kompromittáló adatokkal.

Háttérbe szorult viszont a szervezett bűnözés elleni harc, mivel az FBI-vezér egészen az 50-es évek végéig tagadta, hogy az országban alvilági csoportok működnének. Sokak szerint ebben az is szerepet játszott, hogy a lóversenyek megszállottjaként jó viszonyt ápolt a szerencsejáték-maffiával.

Hoover szexuális beállítottságának kérdése ma is komoly vitákra ad okot. Bár a melegeket nemzetbiztonsági kockázatot jelentő elemeknek tartotta, akiket könnyen megzsarolhatnak a szovjetek, széles körben elterjedt az a nézet, hogy viszonya van segítőjével, Clyde Tolsonnal, akivel szabadideje nagy részét is együtt töltötte. Legutóbb Clint Eastwood filmje, a J. Edgar – az FBI embere kapcsán forrtak fel az indulatok, melyben Hoovert egyértelműen melegként ábrázolták.

A FBI rettegett ura hatalma csúcsán népszerűbb volt a hollywoodi sztároknál

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2018. nyár: Szerelmes uralkodók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra