Múlt-kor.hu

9 ikonikus hollywoodi filmsztár, aki szolgált a második világháborúban

9 ikonikus hollywoodi filmsztár, aki szolgált a második világháborúban

2017. augusztus 9. 14:45

A Pearl Harbour elleni japán támadást követően amerikaiak milliói vonultak be a hadseregbe, hogy a hazájukért harcoljanak a második világháború során. Nem bújtak ki a kötelesség alól Hollywood legnagyobb korabeli sztárjai sem, akik ezúttal kaszkadőrök és előzetes forgatókönyv nélkül léptek akcióba.

Henry Fonda

A Tizenkét dühös ember kétkedő esküdtjét játszó Henry Fonda 37 éves volt, amikor 1942-ben úgy döntött, hogy kilép a forgatások háborús díszletei közül és csatlakozik a hadsereghez. A USS Satterlee nevű rombolón szolgált mint kormányos.

A csendes-óceáni hadszíntéren végzett felderítő tevékenysége elismerésül Bronz Csillag érdemrenddel tüntették ki. Végül 1945-ben főhadnagyi rangban szerelt le.

Magazin

Charles Bronson

Charles Bronson – aki többek között Fonda nagy ellenfelét játszotta a Volt egyszer egy vadnyugat című klasszikusban – 1943-ban vonult be az amerikai légierőhöz, ahol egy bombázó fedélzetén lövészként szolgált. Ez volt az egyik legmagasabb halálozási aránnyal „büszkélkedő” poszt a háborúban: a repülőgép hátsó részében kialakított lövészfülkét gyakran csak úgy emlegették, mint a „repülős koporsóját”.

Bronson 25 bevetésen vett részt, amelyek során Guam szigetéről indulva támadták egységével a Japán-szigeteket. A harcokat sérülésekkel ugyan, de szerencsésen túlélte, amiért a háború végén a Bíbor Szív kitüntetéssel jutalmazták.

Charlton Heston

A hosszú karrierje során Ben-Hurt, Mózest, Michelangelót és Richelieu bíborost is alakító Charlton Heston mindössze 21 éves volt, amikor 1944-ben csatlakozott a hadsereghez, ahol előbb fedélzeti rádiósként, majd Bronsonhoz hasonlóan géppuskásként szolgált egy bombázó repülőgépen.

Mivel repülőszázadát Alaszkába rendelték, éles bevetésen sohasem vett részt. A háborút követően azonban, színészi és katonai tapasztalatai miatt őt választották ki arra, hogy narrátorként közreműködjön a nukleáris fegyverekről készült titkosított katonai filmek elkészítésénél.

Paul Newman

A Martin Scorsese rendezésében készült, A pénz színe című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjjal jutalmazott Paul Newman szintén nagyon fiatalon, 19 évesen jelentkezett pilótának a légierőhöz. Színvaksága miatt ezen álma sosem válhatott valóra, de rádiósként kivette a részét az utolsó két háborús év erőfeszítéseiből.

Életét igazából egy szerencsés véletlennek köszönheti: a repülőgép, amelyen szolgált, 1945-ben, az okinavai csata idején nem tudott bevetésre indulni a pilóta fülgyulladása miatt. Newman egységének többi tagja az ütközet során a USS Bunker Hill fedélzetén tartózkodott, és áldozatul esett a hajót gyors egymásutánban érő két kamikazetámadásnak.

Rock Hudson

A négyszeres Golden Globe-díjas Rock Hudson az SS Lew Wallace csapatszállító fedélzetén kezdte meg háborús szolgálatát. Egységével a Fülöp-szigetek térségében tevékenykedett, míg Hudson maga repülőgépszerelőként működött egészen 1945-ig.

Jimmy Stewart

A korábban említettek többségével szemben – akik a háború után futottak be igazán nagy filmes karriert – Jimmy Stewart már híres színész volt, amikor 1940-ben először jelentkezett a légierőhöz. A katonacsaládból származó, és magánemberként már régóta tapasztalt pilóta nagy tervekkel vágott neki a katonai karriernek, amely azonban nem indult könnyen: jelentkezését visszautasították, mivel testsúlya túl alacsony volt a pilótákra vonatkozó előírások szerint.

Stewart azonban nem hagyta annyiban a dolgot és a következő időszakban tésztával és steakkel tömte magát annak érdekében, hogy elérje a szükséges testtömeget. 1941 márciusában végül siker koronázta erőfeszítéseit, és a Kalifornia állambeli Moffet Field katonai bázison megkezdődött a kiképzése. A háború során 20 éles bevetésen vett részt és kitüntetésekkel gazdagon „kidíszítve”, ezredesi rangban szerelt le.

Jackie Coogan

Jackie Coogan karrierje Charlie Chaplin oldalán kezdődött, amikor A kölyök című filmben nyújtott alakításával az Egyesült Államok első gyereksztárja lett. Később leginkább az 1960-as évekbeli Addams család Fester bácsijaként szerzett magának világhírnevet.

Tapasztalt pilótaként a japán támadást követően azonnal jelentkezett a légierőhöz. 1944 márciusában hajtotta végre legjelentősebb haditettét, amikor részt vett a Broadway hadműveletben. A bevetés során amerikai pilóták egy csoportja beszállította a brit-indiai hadsereg egy speciális egységét, az úgynevezett csinditeket Burmába, hogy ezzel szövetségesek megvethessék a lábukat a japán vonalak mögött.

Tony Curtis

A magyarországi zsidó kivándorlók gyermekeként született Tony Curtis, a Van aki forrón szereti című film sztárja ugyancsak a csendes-óceáni hadszíntéren szolgált. Színésztársaival szemben azonban nem a légierő kötelékében, hanem a víztükör másik oldalán, egy tengeralattjáró legénységének tagjaként tevékenykedett.

Curtis 1945 szeptember 2-án ott volt a USS Proteus fedélzetén a Tokiói-öbölben, ahol tanúja volt a japánok kapitulációjának is.

Clark Gable

Clark Gable az 1930-as évek amerikai filmművészetének legnagyobb alakja volt, gyakran csak úgy emlegették mint „Hollywood királyát.” Leghíresebb alakítását az Elfújta a szél című film főszereplőjeként nyújtotta 1939-ben. Gablet egy személyes tragédia fordította a sereg felé, amikor 1942-ben harmadik felesége egy repülőbalesetben elhunyt. Ezután egy táviratban személyesen fordult Roosevelt elnökhöz, hogy engedje meg számára, hogy csatlakozzon a hadsereghez. Az akkor 40 éves színészóriás a légierő kötelékében számos fontos bevetésen vett részt a háborús évek alatt.

Gable – aki kollégáival ellentétben az európai fronton szolgált – Németországban sem volt ismeretlen. Egyik legnagyobb rajongója pedig nem volt más, mint maga Adolf Hitler, aki 5 ezer dolláros jutalmat ajánlott fel annak, aki elfogja és sértetlenül Németországba szállítja kedvenc színészét. A terv azonban sosem valósult meg, így végül Gable 1944-ben leszerelt és biztonságban tért haza az Egyesült Államokba.

9 ikonikus hollywoodi filmsztár, aki szolgált a második világháborúban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2018. nyár: Szerelmes uralkodók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra