Múlt-kor.hu

700 beteg halt éhen a balassagyarmati kórházban a szovjet katonák miatt

700 beteg halt éhen a balassagyarmati kórházban a szovjet katonák miatt

2016. december 8. 17:08 MTI

Emléktáblát avattak csütörtökön a balassagyarmati kórházban a második világháborúban a szovjet csapatok fosztogatásai miatt éhen halt mintegy hétszáz pszichiátriai beteg emlékére. Kövér László, az Országgyűlés elnöke a megemlékezésen úgy fogalmazott: a bűn nem akkor teljesedik be, amikor elkövetik, hanem akkor, amikor megfeledkeznek róla.

A Dr. Kenessey Albert Kórház és Rendelőintézet pszichiátriai osztálya épületénél tartott rendezvényén a házelnök felidézte, hogy a kórház a frontmozgások szorításában 1944-45-ben elveszítette felszerelésének nyolcvan százalékát, teljes gyógyszer-, élelmiszer- és fűtőanyagkészletét, és mindezek következtében magatehetetlen betegei életét is. Ma már tudjuk, hogy a balassagyarmati kórház azokban az esztendőkben Magyarország tragikus sorsát jelképezte - tette hozzá.

Az akkor Mária Valéria nevét viselő közkórház, Magyarország második legnagyobb kórháza a náci megszállás alatt elveszítette zsidó orvosait, a kommunista megszállás alatt elveszítette éhhalálba űzött betegeit, majd az ötvenes években a betegeket szeretettel gondozó apácáit, és nagyszerű orvosait is, akik koncepciós perek és kiszorítások áldozataivá váltak - mondta Kövér László.

Külön megemlékezett Kenessey Albertről, a kórház akkori igazgatójáról és idősebb Csekey Lászlóról, az elmeosztály főorvosáról, akik a rombolás után nekifogtak az intézmény újjáépítésének. A Rákosi-korszakban Csekey László koncepciós per áldozata lett és börtönbe került, Kenessey Albertet 1952-ben elbocsátották igazgatói, majd orvosi állásából is, és később nyugdíjba kényszerítették. Kövér László hangsúlyozta: a közadakozásból készült emléktábla nemcsak az áldozatok előtt tiszteleg, hanem élteti azt a nemzeti közemlékezetet is, amelyet az elmúlt évtizedekben mindenáron el akartak fojtani, mindenáron meg akartak hamisítani azok, akiknek ez érdekükben állt.

Kövér László úgy fogalmazott: a bűn nem akkor teljesedik be, amikor elkövetik, hanem akkor, amikor megfeledkeznek róla; mi, mai magyarok nem fogjuk hagyni, hogy a felejtés által a kommunizmus bűnei beteljesedjenek rajtunk. Szabó Géza, a kórház főigazgató főorvosa azt mondta: bármi történt is, nehézségek, jogtalanság és igazságtalanság, ne hordjuk szívünkben a bosszú és az elkeseredettség érzését; imádsággal, türelemmel bontsuk le a falat. Az emléktáblát Beer Miklós, a katolikus Váci Egyházmegye megyés püspöke áldotta meg a balassagyarmati megemlékezésen.

700 beteg halt éhen a balassagyarmati kórházban a szovjet katonák miatt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2018. tél: 7 végzetes pillanat

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra