Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

4000 éves sumér kikötőt találtak Dél-Irakban

2018. március 21. 18:42

Egy olasz és iraki régészekből álló csapat egy hozzávetőlegesen 4 ezer éves sumér kikötő maradványaira bukkant Mezopotámiában. A régészeti szenzáció és a számos lelet különleges bepillantást engedhet majd a világ legősibb civilizációjába.

<

A civilizáció bölcsőjének nevezett termékeny félhold keleti részén a sumérok Kr. e. 6000 táján telepedtek le. A mai Irak területén ők alkották meg az első írott szöveget, tökéletesítették a kereket, találták fel az ekét, az öntözéses földművelést és hozták létre az első városállamokat, amelyekben a világon elsőként vezették be a 24 órás időszámítást.

Licia Romano és Franco D'Agostino, a római Sapienza Egyetem munkatársai, az ásatás vezetői kedden jelentették be, hogy az iraki Nászirijja városától mintegy hét kilométerrel délre található Abu Tbeirah régészeti területen egy sumér kikötő maradványaira bukkantak.

„Ez a valaha volt legrégebbi kikötő, amelyet Irakban feltártak. Mindeddig a legrégebbi kikötőt Úr városa környékén fedezték fel, ám az kétezer évvel későbbi időszakra datálható” – magyarázták a kutatók.

A kikötő vízfelülete 130 méter hosszú és mintegy 40 méter széles volt egykoron, amely a kikötői funkció mellett minden bizonnyal egy hatalmas víztározóként is működött, amelyben a Tigris és Eufrátesz folyók vizét gyűjtötték a sumérok. A felfedezés azt is bebizonyította, hogy a sumérok városállamai jóval későbbi időkig kapcsolatban maradtak a két folyammal.

A felfedezés segíthet a kutatóknak, hogy fényt derítsenek arra a Kr. e. 2200 körül érkező klímaváltozási sokkra, amelynek hatására hatalmas aszály pusztított szerte Mezopotámiában, aminek következtében véget ért a sumér civilizáció.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

4000 éves sumér kikötőt találtak Dél-Irakban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra