Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

2400 éves, extravagáns hintóra bukkantak Kínában

2017. július 28. 15:45 MTI

A kínai Cseng királyság urának ősi éves hintóját tárták fel kínai régészek Hszincseng városában, egy - eddig - öt hónapon át tartó ásatáson. A sírban több lótetem van, mint hintó. A feltárás várhatóan szeptemberben fejeződik be.

<

A hatalmas, extravagáns hintó 2,56 méter hosszú és 1,66 méter széles volt, bronzból és csontból készült díszítések tarkították, tetejére nap és eső ellen védő tetőt szereltek fel. Miden kerekén 26 küllő volt, ami a tulajdonos nemes származására utal.

Az ősi "limuzint" a Cseng királyság hadurainak temetkezési helyén találták meg, ez a vazallus állam a Tavaszi és Őszi Időszak (Kr.e 770-476) és a Hadakozó Fejedelemségek korában (Kr.e. 475-221) egy volt a mintegy 150 hűbéres királyság közül.

"Ez a legnagyobb és a legkülöncebb hintó, amelyet a feltárási helyen találtunk. A +limuzin+ nagyon kényelmes és tágas volt. Állni, ülni és feküdni lehetett benne. Cseng állam vezetői és azok feleségei használták" - mondta Ma Zsun-kaj, a közép-kínai Honan tartomány kulturális örökségvédelmi és régészeti intézetének vezetője.

A temetkezési helyen a régészek négy hintóra bukkantak, valamennyi Nyugat felé, alapító fővárosuk felé tartott. Az államot az Északnyugat-Kínában fekvő mai Huahszian megye területén alapították. A szakemberek jelenleg a harmadik hintó megtisztításán dolgoznak, annak egyik kerekét megrongálták a sírrablók.

"A sírban több lótetem van, mint hintó. A feltárás várhatóan szeptemberben fejeződik be" - tette hozzá Ma. A felfedezés jelentős a Tavaszi és Őszi Időszak és a Hadakozó Fejedelemségek tudományos és technológiai fejlettségének, termelésének és társadalmának tanulmányozása szempontjából. A Cseng állam idejéből származó sírok és körülötte lévő 20 hektárnyi terület feltáráskor eddig 18 ló- és hintósírra és több mint háromezer sírra bukkantak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2400 éves, extravagáns hintóra bukkantak Kínában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra