Múlt-kor.hu

Belestek az amphipoliszi sír utolsó kamrájába

Belestek az amphipoliszi sír utolsó kamrájába

2014. szeptember 22. 13:50

Az észak-görögországi Amphipolisz ókori város közelében lévő, Nagy Sándor (III. Alekszandrosz - i. e. 356-323) makedón uralkodóhoz köthető monumentális sír még mindig őrzi titkát, jelenleg a harmadik (valószínűleg a legbelső) kamra kinyitása előtti munkálatok zajlanak. A Görög Kulturális Minisztérium most közzétett néhány fényképet, amelyeken a rejtélyes kamra egyes részei láthatóak.

Szeptember elején, amikor két gyönyörű kariatidát tártak fel a régészek, újra megnőtt az izgalom a sírhely tulajdonosának személyét illetően. A szakemberek azóta megtisztogatták a márványból készült két nőalakot és a beomlás megelőzéséhez szükséges óvintézkedések után hamarosan megkezdik a sír harmadik kamrájának feltárását. A régészek szerint ez a sírkamra lesz a korai hellenisztikus korig visszanyúló temetkezési hely utolsó terme.

A Görög Kulturális Minisztérium szakemberei egy apró kamera segítségével igyekeztek feltérképezni az utolsó kamrát, amelyről az intézmény honlapján több képet is közzétettek. A fotókon egy törmelékkel teli, íves mennyezetű, nyomokban vörös festékkel színezett, mészkőfalú szoba rajzolódott ki.

Az eddig feltárt leletek - köztük egy ötméteres oroszlánszobor, két fej és szárny nélküli szfinx és a kariatidák - mind azt sugallják, hogy a sírhely gazdája egy, a Nagy Sándor belső köreibe tartozó, fontos személy volt. A feltételezések szerint Héphaisztión, a makedón uralkodó egyik legközelebbi barátja (talán szeretője), Nagy Sándor egyik admirálisa vagy Nearkhosz, a király perzsa felesége, Rhóxané és fia, IV. Alexandrosz nyugodhat a III. Alexandrosz főépítésze, Dinocratész stílusára hajazó monumentális építményben.

A történelmi feljegyzések szerint ugyanakkor a sírhely a királyi család két tagját őrizheti, akik az i. e. 4. század végén haltak meg Amphipoliszban: az egyikük Nagy Sándor anyja, Olümpiasz, a másik testvére, Kasszandra. Habár Nagy Sándorról úgy vélik, hogy i. e. 323-ban Egyiptomban temették el, vannak, akik úgy gondolják, hogy az ő földi maradványait rejti az észak-görögországi sírhely.

Belestek az amphipoliszi sír utolsó kamrájába

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra