Múlt-kor.hu

Özvegyekkel végzett Amerika leghírhedtebb sorozatgyilkosa

Özvegyekkel végzett Amerika leghírhedtebb sorozatgyilkosa

2014. május 21. 13:07

A megnyerő külsővel megáldott férfi a magányos szívtipró álarc mögé rejtőzve védtelen nőket és gyermekeket csalt a halálba a recesszió éveit élő Amerikában. De miért lett egy nyugat-virginiai vidéki sorozatgyilkosból a vezető újságok címoldalára kerülő szenzáció?

Cupido Nyilai

A gyilkosságok 1931 nyarán, az eseményeket új könyvében bemutató Jayne Anne Phillips írónő szülővárosa melletti kis községben, Quiet Dellben, Nyugat-Virginia államban történtek. Egy magát Harry Powersnek kiadó férfi jómódú középkorú özvegyeket vett célba, házasságközvetítő irodákon keresztül udvarolt nekik, becserkészte őket, majd végzett velük. Egy alkalommal foglyul ejtett egy illinoisi özvegyet és három - 9, 12 és 14 éves - gyermekét, valamint egy massachusettsi elvált asszonyt, akik szívesen töltötték szabadidejüket Quiet Dellben, majd egytől egyig meggyilkolta őket.

Ez a bűncselekmény volt az első vidéki sorozatgyilkosság, amely szenzációt keltett Amerikában. A véres tett, bár számtalan regény- és filmötletet adott Hollywoodnak, sokáig rejtély maradt, s turisták tömegeit vonzotta. Phillips édesanyja még csupán hat éves volt, amikor a nagymama elvitte őt a gyilkosságok helyszínéül szolgáló garázshoz, amely az idők során szuvenírbolttá vált.

A letartóztatása idején Powers nem kevesebb, mint kétszáz nővel tartotta a kapcsolatot levélben. Írásai tele voltak színlelt gondoskodással és olcsó romantikus regények közhelyes frázisaival. Elérte, hogy a levelezőpartnerei beleszeressenek, és már az első néhány találkozás után az esküvőjüket tervezték. Powers több házasságközvetítő irodában is adott fel hirdetést a Cupido Nyilai nevűtől kezdve az Amerikai Barátai Társaságig bezárólag. Magát Cornelius Pierson néven hirdette, különböző ígéreteket tett, cserébe hűséget kért. Az utóbbi irodán keresztül udvarolt az illinoisi Park Ridge-be való Asta Eichernek, a Massachusetts állami Northborough-ban élő Dorothy Lemkének, és még tucatnyi másik, gyanútlan asszonynak.

Hirdetésében mesés jövedelmet tüntetett fel a neve mellett, és azt állította, hogy 38 éves építőmérnök, aki egy 10 szobás téglaépítésű házban várja leendő feleségét, aki tisztességtelen mennyiségű költőpénzt, valamint saját kocsit kap. A végére odatette: "a monogám kapcsolatok híve vagyok, nem tűröm a hűtlenséget." A "mesés ház" garázsa mögött egy gödörben végezték a mennyasszonyok.

Az áldozatok holttesteit a garázs mögött találták meg

Egy alkalommal felhívta Asta Eichert, és egy drága autóban elvitte őt - ahogy ő fogalmazott - "a Dél szépségét megtekinteni". Garázsa alatt négy hangszigetelt termet alakított ki, az egyikben végzett Eicherrel, majd egy héttel később visszatért Park Ridge-be a három gyermekért, Grethe-ért, Hartért és Annabelért. A dadára hagyott ifjak örültek, hogy viszontláthatják anyjukat, és boldogan szálltak be Powers autójába. Útközben fagylaltot is kaptak. Néhány perccel később az ő életüket is kioltotta.

Szenzációs tárgyalás

A bűncselekmények az Egyesült Államok válságos éveiben történtek, amikor a gazdaság recesszióba süllyedt, a munkanélküliség hatalmasra duzzadt, a polgárok pedig ölni tudtak volna egy állásért. A Quiet Dellben kibontakozó horror egy ilyen környezetben könnyen az újságok címoldalán találta magát, a sajtó a tragédiát egyfajta figyelmeztetésként és a nőknek szánt leckeként ragadta meg. Az újságírók külön kiemelték, hogy az áldozatok középkorúak és kevésbé előnyös kinézetűek, teltkarcsúak voltak, akik bármit megtettek volna egy kis figyelemért, valamint némi szerelmi kalandért. A szenzáció azonban csak azután robbant, hogy a tettest elfogták és bíróság elé állt. "Harry H. Powers, a szerelemgyilkos", "Quiet Dell Kékszakállú hercege" - szóltak a szalagcímek, Evan Alan­Bartlett ügyész pedig a bűntettet így jellemezte: "a legszörnyűbb tragédia, amely Amerikában történt."

Asta Eicher művész és professzionális ezüstműves volt, aki férjével közösen vitte az üzletet hitvese 1926-ban tragikus hirtelenséggel bekövetkezett haláláig. A Dániából bevándorolt nő három, már Amerikában született gyermekével teljesen magára volt utalva, ugyanis rokonai messze éltek, szomszédjaiban pedig nem bízott meg. Kiadta az egyik szobáját egy úrnak, azonban félő volt, hogy elveszíti otthonát. A kétségbeesett nőt tehát nem volt nehéz elcsábítania a "gazdag" gyilkosnak. A szép szavakkal a lábáról levett nőnek az is imponált, hogy Powers nem rettent meg attól, hogy háromgyermekes édesanya, és úgy tűnt, élvezettel játssza a családapa szerepet.

Asta Eicher és családja

A garázsban megtalálták a nő és a férfi hathónapos levelezését, a gyilkos által írt utolsó üzenet pedig így szólt: "Kedvesem! Amikor este lejövök érted, egyedül akarlak látni, mondj, amit akarsz a gyerekeknek. A szomszédok se tudjanak róla. A te hűséges Corneliusod." A nyomozás kiderítette, hogy Powders éheztette áldozatait, majd felakasztotta őket, azonban Eichert, aki valószínűleg ellenállt, egy kalapáccsal ütötte agyon. A család eltűnése után egy héttel a gyilkos visszament Park Ridge-be, ahol a szobát bérlő Charles O’Boyle kérdezősködni kezdett. A szomszédok segítségével rövid ideig szóval tartották Powderst, akinek végül sikerült elmenekülnie, azonban a rá nézve terhelő leveleket hátrahagyta.

A vizsgálatok kiderítették, hogy három másik nő haláláért is a sorozatgyilkos felelős. Powders négy évvel korábban Clarksburgba költözött, ahol elvett egy helyi asszonyt, akit szintén egy közvetítő iroda révén ismert meg. A "szerető" asszony, miután férjét bebörtönözték, kiadta a tett színhelyét egy üzletembernek, aki kordont vont köré, és belépőjegyet kezdett szedni. A feldühödött tömeg majdnem meglincselte a tragédiából hasznot húzó asszonyt és az üzletembert, s miután ledöntötték a kerítést, csak a rendőrség tudta őket visszaszorítani.

A sötét történet százakat vonzott a bírósági tárgyalásokra is, amelyeket - mivel a helyi bírósági épület éppen felújítás alatt állt - egy operaházban tartottak meg. A sorozatgyilkosra, akiről kiderült, hogy eredetileg Harm Drenth néven látta meg a napvilágot, naponta közel 1200 ember volt kíváncsi. A több hónapig elhúzódó tárgyalás végén a bűnözőt kötél általi halálra ítélték.

Özvegyekkel végzett Amerika leghírhedtebb sorozatgyilkosa

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra