Múlt-kor.hu

	Megtalálták Nagy Sándor sírját?

Megtalálták Nagy Sándor sírját?

2013. augusztus 23. 21:55 MTI

Akár Nagy Sándor makedón király sírját is rejtheti egy Észak-Görögországban feltárás alatt álló ókori mesterséges domb, ám a munkálatok befejezéséig az ország kulturális minisztériuma óva int az ehhez hasonló merész spekulációktól.

Az ásatás helyszínén, az Athéntől 600 kilométerre északra fekvő Amfipolisznál tartózkodó régész, Aikaterini Peristeri reményei szerint „jelentős személy vagy személyek” maradványait fogják megtalálni a domb alatt.

A görög internetes oldalak lelkesen fogadták a hírt, hogy a mesterséges halom az i.e. 4. századi makedón király, Nagy Sándor régóta keresett temetkezési helyét rejtheti magában, habár az ókor egyik emblematikus figurájaként számon tartott hadvezér sírjáról úgy tartják, hogy Egyiptomban van.

A görög kulturális minisztérium közleménye szerint a részben feltárt területen egy „rendkívül lenyűgöző” márványborítású falra bukkantak, amely az i. e. 4 század végéből származik. A lelet 500 méter hosszú és három méter magas. A minisztérium szerint azonban a munkálatok befejezéséig elhamarkodott lenne bármilyen történelmi személyiséggel összefüggésbe hozni a leletet.

	Megtalálták Nagy Sándor sírját?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra