Múlt-kor.hu


	Égi jel a maja labdajátékpályán

Égi jel a maja labdajátékpályán

2012. október 9. 10:23

A maják a Chichen Itza-i templomban lévő őrtoronyszerű építmény tetején egy ünnepélyes labdajátékpályát építettek abból a célból, hogy megfigyelhessék a napéjegyenlőségeket és a napfordulókat – jelentették be mexikói régészek. A felfedezés segíthet megérteni a labdajátékok rituális szerepének mélyebb rétegeit.

Az építményt a játéktér alacsony falának tetején alakították ki. Az építészeti forma alapjaira – lényegében a falak tetején levő szerkezetekre, amelyek vékony résein szűrődött át a napsugár – már korábban is fény derült, ám a régészek még nem voltak biztosak abban, mire is használhatták őket. A maja labdajáték ezen pályája i. sz. 864 körül épült, ám a kődobozkák és a feléjük vezető lépcsők az idők során összeomlottak.

A Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet csütörtökön bejelentette, hogy az építmény 90 százalékát már rekonstruálták, csupán a kő lábazatok hiányoznak. A múlt év végén és az év elején folyó kutatások során a Jose Huchim régész vezette csapat megerősítette állításait, miszerint a nap akkor süt át a résszerű nyílásokon, amikor a lenyugvó nap érinti a horizontot a téli napforduló idején.

A nap sugarai átlós mintát formáztak a napéjegyenlőség idején a résen átsütve. Huchim elmondta: nem tud hasonló struktúrákról más maja játéktereknél. A közeli Uxmal romjainak helyén lévő kőalakzatok az elit közönség számára egyfajta lelátóként is funkcionálhattak. Huchim szerint a réseket arra is használhatták, hogy megállapítsák, mely időben játsszák a mérkőzéseket. Ilyenkor a játékosok kiütötték a levegőbe a labdát, hogy utánozzák a nap mozgásának ívét, ahogyan áthalad az égen.

Elképzelhető az is, hogy ezt egyfajta naptárként is használhatták, hogy meghatározzák a földművelés fontos időszakait, például a kukorica legmegfelelőbb vetési idejét. Végül a kutatók felfedeztek egy a játéktér falára felrajzolt írást is, amely szerint a játékban esetleg a játékvezetőnek lehetett segítségére a kőalakzat.


	Égi jel a maja labdajátékpályán

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2018. tél: 7 végzetes pillanat

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra