Múlt-kor.hu

Újratemetik Amerikában a gépéből Magyarország felett kiugrott katonát

Újratemetik Amerikában a gépéből Magyarország felett kiugrott katonát

2011. június 10. 16:33 MTI

Hatvanhat évvel az utolsó bevetése, valamint hétéves diplomáciai egyeztetés és vizsgálat után újratemetik hazájában Marvin Steinford amerikai törzsőrmestert, aki 1945 március 24-én, Magyarország felett ugrott ki egy találatot kapott B-17-es bombázóból - jelentette az amerikai média.

A 22 éves Steinford - akinek feladata a bombák kézi kioldása volt - bajtársaival együtt Berlin felé tartott az olaszországi Amendolából, amikor a gépét eltalálta a német légvédelem. "Steiney" kiugrott, s 2004-ig csak sejteni lehetett, hogy mi történt vele. Földi maradványait akkor találták meg, amikor a zirci második világháborús szovjet emlékművet kiköltöztették a belvárosból. Feltűnt, hogy a katonai temetőben az egyik koporsó más mint a többi, s a tüzetesebb vizsgálatkor kiderült, hogy az egy amerikai katona holttestét rejti. A katonai azonosító jegyen Steinford neve állt.

Larry Greer, a Pentagonnak a hadifoglyok és az eltűntnek nyilvánítottak ügyeiért felelős osztályának szóvivője szerint a lelet nyomán tárgyalások kezdődtek az Egyesült Államok, Magyarország és Oroszország között - mivel az amerikai katonára magyar területen ugyan, de egy szovjet hadisírban találtak rá. Az egyeztetések kétszer is megszakadtak, végül Moszkva 2008-ban engedélyezte Steinford exhumálását.

Alig néhány nappal a megegyezés után amerikai szakértők nyolc zsákban a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeumba szállították a maradványokat, ahol a vizsgálat megállapította, hogy Steinford hamvai összekeveredtek egy szovjet katonáéival.

Az elkülönítéssel és a néhai törzsőrmester maradványainak hivatalos beazonosításával 2010 októberére végeztek. Marvin Steinfordot június 21-én temetik újra az iowai Keystone-ban. A szertartáson jelen lesz a lánya, Carol Ann, négy unokája és 10 dédunokája. A felesége, aki 2004 óta tudott arról, hogy megtalálták, tavaly októberben hunyt el.

A második világháborúban 73 ezer amerikai katonát nyilvánítottak eltűntnek.

Újratemetik Amerikában a gépéből Magyarország felett kiugrott katonát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2018. ősz: Legendás apák és fiúk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra