Múlt-kor.hu

Napóleon: a végső megoldás atyja?

Napóleon: a végső megoldás atyja?

2010. december 16. 09:47

Még mindig sokkoló az az állítás, amellyel egy francia történész állt elő, miszerint a karibi népirtás során Napóleon parancsára használt mérges gáz adta az ihletet Hitler számára a végső megoldás tervezésekor.

Claude Ribbe szerint a francia hatóságok különös kegyetlenséggel írtották ki az őslakosokat San Domingo szigetén. A francia birodalom ékköveként számon tartott gyarmat "megmentésére" az uralkodó parancsba adta a hadseregnek, hogy minden 12 évnél idősebb feketét öljenek meg.

Le Crime de Napoléon című könyvében Claude Ribbe népirtással, több mint százezer lázadó karibi rabszolga módszeres meggyilkolásával vádolja a "korzikai banditát". "Egyszerűen szólva Napóleon elrendelte, hogy Haitin és Guadeloupe-on öljenek meg annyi feketét, amennyit csak tudnak, és a helyükre új, engedelmes afrikai rabszolgákat hozzanak". Elmondása szerint a mészárlásban résztvevő tisztek emlékiratainak olvasásakor olyan leírásokat is talált, melyek arra utalnak, hogy a katonák a rabszolgák szálláshelyeinek nyílásait eltömve kén-dioxid beeresztésével fullasztották meg az ott élőket.

A France Soir című napilap korábban Napóleon és Hitler egymás mellé montírozott képével, valamint a következő főcímmel tálalta a témát: "Napóleon találta fel a Végső Megoldást?" A szerkesztői jegyzet valamivel higgadtabban fogalmazott, s ostobaságnak nevezte az elméletet.

Az 51 éves, Francia Guadelope-ról kitiltott Ribbe szerint viszont eddig érdemben senki nem reagált az ötletére. "Azt akarom, hogy a franciák pontosan tudják, hogy mi is történt abban az időszakban." A szerző ezután azzal érvelt, hogy Hitlernek akkor sem bocsátjuk meg a háborús bűnöket, ha tudjuk, hogy autópályákat építtetett, és az ő mérnökei találták ki a Volkswagent. Szerinte Napóleon sem érdemelne bocsánatot, és véget kéne vetni a kritikátlan eszményítésének. "Az iskolában azt tanítják, hogy Napóleon egy valódi sztár. Emberiség ellenes bűncselekményeinek még csak említése is tabu".

Napóleon: a végső megoldás atyja?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. nyár: Őrült uralkodók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra