Múlt-kor.hu

Az örmény eredetű magyar nemesi családok története

Az örmény eredetű magyar nemesi családok története

2010. november 11. 16:51 MTI

Ötvenöt család leírása és 5500 név található Gudenus János József Örmény eredetű magyar nemesi családok genealógiája című könyvének második, javított, bővített kiadásában, amelyet ma este mutatnak be az Országos Széchényi Könyvtár Dísztermében.

Gudenus János József, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa és családtörténeti író a könyvbemutató előtt elmondta, hogy 2000-ben jelent meg a kötet először, és most 10 év munkája után a kötet a duplájára bővült, 971 oldalon keresztül ismerteti a magyarországi örmény családok történetét. A könyv létrejöttét adatszolgáltatással, dokumentumokkal segítette kiadója, az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület, amelynek elnöke az ugyancsak örmény gyökerű Issekutz Sarolta ügyvéd, a Kossuth-díjas gyógyszervegyész, Issekutz Béla (1886-1979) lánya.

A családtörténeteken túl a kötet tartalmazza a családi címerek leírását, és színes ábrájukat - amelyek többsége Novák József marosvásárhelyi festőművész alkotása -, valamint ábécésorrendben csaknem öt és félezer nevet. Ötvenöt család nyert nemességet vagy főnemességet az erdélyi fejedelmektől és a magyar királyoktól a Balta családtól a Zakariásokig - magyarázta a szerző.

Örményországban államvallás volt a kereszténység az "iszlám tenger közepén". Az örmények 350 évvel ezelőtt Moldvából menekültek Erdélybe, Apafi Mihály fejedelem befogadta őket, például a Karátsonyiakat, akik grófi, vagy a Dánieleket, akik bárói rangot kaptak. Örmény eredetű család sarja volt Kiss Ernő és Lázár Vilmos, mindketten aradi vértanúk, vagy például Lukács Miklós (1905-1986)Kossuth-díjas karnagy, operaigazgató. Magyarországra az örmények Erdélyből a trianoni döntés után több hullámban érkeztek, majd nagyobb számban 1945 után - tette hozzá a családtörténeti író.

Rendhagyó módon leányágon is követte a szerző a leszármazást, s ebből kiderült, hogy például Ady Endre költő, Bánffy György színművész, Jankovics Marcell rajzfilmrendező, Korniss Péter fotóművész vagy Tóth Tihamér veszprémi megyéspüspök anyai ágon örmény származású. A hazájukból hajdan elmenekült, majd Erdélyben, később Magyarországon letelepedett örmények elvesztették nyelvüket, asszimilálódtak, származástudatuk azonban igen erős, és magyar anyanyelvükön őrzik hagyományaikat, kultúrájukat - mondta Gudenus János József.

Az örmény eredetű magyar nemesi családok története

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra