Múlt-kor.hu

Mobiltelefonnal kísérleteztek az 1910-es években

Mobiltelefonnal kísérleteztek az 1910-es években

2009. március 31. 09:24 The Daily Mail

Harry Grindell Matthews az 1920-as években különleges találmányokkal állt elő: többek közt neki köszönhetjük a mobiltelefon első prototípusát, és egy különleges halálsugár megalkotását is. A felfedezések azonban egy nemrég megjelent könyv bemutatásáig teljesen feledésbe merültek.

Az 1920-as évek sajtójában csak Halálsugár Matthews néven emlegetett férfi beszámolója szerint gyilkos sugarával képes volt megállítani egy motort, vagy felrobbantani a puskaport, vagy akár megölni egy egeret is. 1911-ben, amikor a világ még a morze-jelek bűvöletében élt, építette meg azt a vezeték nélküli adóvevőt, amellyel egy repülőgép pilótájával a földről tudott kommunikálni. Később hajókhoz készített távirányítókat: különleges fénysugarakkal volt képes akár nagyobb hajótesteket navigálni a vízen.

Egy évtizeddel később hangosfilmet készített Sir Ernest Shackletonnal, mielőtt az kihajózott volna végső útjára. Ez az alkotás keltette fel a Warner Brothers stúdió figyelmét, akik a férfit felvették az új eljárás tökélesítésére. Eközben a filmvetítők tanulmányozásával alkotott meg egy olyan speciális fénysugarat, amely a Batman-filmekben felhőkre vetített logókhoz hasonló jeleket tudott az égre varázsolni.

A témában Death Ray-The Life of Harry Grindell Matthews címmel könyvet jegyző Jonathan Foster szerint mindebben az a legkülönösebb, hogy Matthews tevékenységét tudományosan kimagasló találmányai ellenére is elfeledték.

Mobiltelefonnal kísérleteztek az 1910-es években

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. nyár: Őrült uralkodók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra