Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

1974 helyett most nyílt ki a New York-i időkapszula

2014. október 9. 11:04 MTI

Évszázados időkapszula pecsétjét nyitották fel New Yorkban. A titokzatos bronz kapszula rég elhunyt Wall Street-i üzletemberek dokumentumait rejtette, melyek a várost kereskedelmi központként ünnepelték. Az emlék készítőinek szándéka szerint 1974-ben kellett volna kinyitni, de akkor erről elfeledkeztek.

<

Sebészkesztyűt viselő munkások távolították el a kapszulát 1914 óta zárva tartó 26 csavart szerdán a Historical Society (Történelmi Társaság) rendezvényén, nézők tömegének gyűrűjében. Az emberek közelebb hajoltak, amikor a kupak levált, és Nick Yablon történész kiemelte az iratokat: a századforduló üzletembereit érdeklő témákról szóló dokumentumokat, könyvecskéket, újságokat, amelyek többek közt a tea-, kávé- és fűszerkereskedelemről, baseballról és bikaviadalokról szólnak.

A Lower Wall Street-i Üzletemberek Egyesülete és a történelmi társaság töltötte meg és helyezte el a kapszulát, hogy megünnepeljék a New Netherland Company 1614-ben kapott kereskedelmi engedélyének háromszázadik évfordulóját. Ez a társaság volt a fiatal gyarmatok egyik úttörő kereskedelmi vállalkozása és a város későbbi virágzó üzleti életének előfutára.

Az egyesület azt kérte, hogy 1974-ben nyissák fel a kapszulát, de idő közben erről megfeledkeztek, míg a társaság egyik manhattani raktárának gondnoka meg nem találta. A jó állapotban megőrzött papírok között igazi érdekességek is előkerültek: egy 1774-es keltezésű levél másolata, melyet az amerikai függetlenségi háború előtti évben a későbbi New York helyén épült gyarmat írt a brit fennhatóságú Bostonnak, hogy megsürgesse a gyarmatok egyesülését.

Volt egy távirat is a papírok között: 1914. május 23-i keltezéssel Martin Glynn New York-i kormányzó kívánt minden jót 1974 New Yorkjának. Abban az évben a város pénzügyi válsággal küzdött, a Lower Wall Street-i Üzletemberek Egyesülete már nem létezett. A Történelmi Társaság gyakornoki programjában részt vevő középiskolások most új időkapszulát készítettek, amelyet 2114-ben kell majd felnyitni, benne van egyebek között Lady Gaga-koncertjegy, kézfertőtlenítő, jellegzetes, görög stílusú New York-i papír kávéspohár és a New York-i metró egy posztere is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

1974 helyett most nyílt ki a New York-i időkapszula

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra