Múlt-kor.hu

18 szívszorító fotó a II. világháború lányairól és asszonyairól

18 szívszorító fotó a II. világháború lányairól és asszonyairól

2018. június 6. 10:59 Múlt-kor

A háború senkit sem kímél, mindig kegyetlen. Nem csupán a harcmező volt maga a pokol, az otthon maradottak élete is sokszor veszélybe került, nem beszélve arról a mélységes fájdalomról, amit nekik is át kellett élniük. Különösképpen az asszonyoknak, nőknek és gyermekeknek. A Vintage Everyday összeállításában szívszorító fotók mutatják be a második világháború nőinek mindennapjait. Helsinkitől Londonig, Leningrádtól Varsóig.

A második világháború az első világégéshez hasonlóan jelentősen átalakította a hagyományos női szerepeket. Európában és az Egyesült Államokban több százezren egyenesen a hadsereg kötelékében, különböző kisegítő munkákat végezve járultak hozzá az ország háborús erőfeszítéseihez, sokan pedig a hátországban segítették hathatósan a harcoló alakulatokat. A háború végére több millióval emelkedett a női munkavállalók száma. A nők számos olyan munkakörben jelentek meg, amelyek korábban gyakorlatilag kizárólag a férfiak „területének” számítottak. A szebbik nem tagjai már a korábbi évtizedekben is végeztek házon kívüli munkát (hivatalokban, tanítónőként dolgoztak például), a második világháború azonban hatalmas változást hozott munkaerőpiaci megjelenésükkel.

Volt, aki nem a gyárakban történő munkába állással igyekezett segíteni hazáját, hanem nővérnek – olykor (lásd szovjet nőket) vadászpilótának – állt. A harctér pokla már az első világháborúban is elviselhetetlen volt, ha lehet, ez a második világégés során csak még inkább fokozódott.

A nagy háborúhoz képest a frontvonalak a második világháborúban még gyorsabban és gyakrabban változtak, így alig akadt olyan terület Európában, amelyet kikerültek volna a pusztító csapatok. Az otthon maradt lányoknak, nőknek, asszonyoknak sokszor lebombázott házaikba kellett éjszakára visszatérniük. Ám olykor ez még csak a „kisebb” rossz volt. Számos történetet hallottunk arról, hogy a nyugatról vagy éppen keletről érkező „felszabadítók” miként becstelenítették meg a területek női lakói. Általában a szovjeteket szokták felemlegetni, míg a gyakori tévhit szerint az amerikai katonák különösen kedveltek voltak a franciák és a németek körében, azonban egy három évvel korábban megjelent könyv szerint a tengerentúlról érkező katonák nem kevesebb, mint 190 ezer német nőt erőszakoltak meg.

18 szívszorító fotó a II. világháború lányairól és asszonyairól

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2018. tél: 7 végzetes pillanat

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra