Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

1500 éves kardot talált egy 8 éves kislány egy svéd tóban

2018. október 11. 14:48 Múlt-kor

A nyolc éves, svéd-amerikai Saga Vanecek még júliusban a dél-svédországi Vidöstern tónál, a családi nyaraló közelében játszott és úszkált a sekély vízben, amikor a meder alján belebotlott valamibe. Először egy botnak hitte, ám később kiderült, egy 1500 éves kardról van szó. A felfedezést október elejéig titokban kellett tartani, hogy a helyszínt megóvják a kéretlen kincskeresőktől.

<

Saga Vanecek elmondása szerint idén július 15-én botokat és köveket hajigált a tóba, amikor belebotlott egy kiálló tárgyba. A többihez hasonlóan „ezt is odébb akartam dobni, amikor észrevettem, hogy fogantyúja van, a vége kissé hegyes, és az egész tiszta rozsda. Felemeltem, és azt kiáltottam: Apa, találtam egy kardot!” – emlékezett vissza a svéd tévének nyári kalandjára a kislány. A Jönköping megyében lévő Vidöstern tó vízszintje a nagy meleg és az aszályos időjárás miatt csökkent le drasztikusan, így kerülhetett sor a felfedezésre, miközben egyébként az apja bójákat helyezett el a nyaralójuk mellett, hogy így figyelmeztesse a hajósokat a sekély, olykor alig fél méteres partmenti vízre.

Apja, Andy Vacenek gyorsan elvette tőle a veszélyes tárgyat, amelyet hamarosan megmutatott szomszédjainak és barátainak, akik közül néhányan értettek valamelyest a régészethez. Ők azt mondták, hogy valószínűleg eredeti és igen régi lehet a kard, így mindenképp mutassa meg szakértőknek.

A körülbelül 85 centiméter hosszúságú kard fából és bőrből készült hüvely fedi, amely a körülményekhez képest igen jó állapotban maradt meg a víz alatt, bár néhány helyen előbukkant alóla az éles fém. A helyi Jonkoping Megyei Múzeum szakértője, Mikael Nordstrom szerint a kard a viking korszak előtti időszakból származik, körülbelül 1500 éves lehet. Mint elmondta, a konzerválási eljárás igen hosszadalmas lesz, mivel nem csupán fémből áll a lelet, ám a munka végére már többet fognak látni a kardból.

A kutatók azt kérték a Vanecek családtól és a felfedezésről értesülőktől, hogy egy ideig még tartsák titokban a nagyszerű hírt, mivel nem akarták, hogy kincsvadászok hadai árasszák el a tó környékét, és így megsemmisüljenek az esetleges további leletek. A csendet végül múlt héten törték meg, miután Saga az osztálytársainak elújságolta a hírt.

A régészek a kard megtalálásának helyszínétől nem messze a tóban találtak még egy 3-4. századból való melltűt is. A kutatóknak fogalmuk sincs, miként kerülhettek a vízbe a tárgyak, bár Nordstromnak van egy elmélete, miszerint Vidöstern tava áldozati helyszín lehetett egykoron. „Eleinte még úgy gondoltuk, hogy a tó közelében a parton találunk majd sírokat is, ám ezeknek nyoma sem volt” – magyarázta. Hozzátette: egy év is eltelhet, mire a kollégái képesek lesznek konzerválni a kardot, amely még számos titkot mesélhet el nekünk.

Ami Sagát, illeti, a felfedezés bejelntése óta Svédország királynőjeként emlegetik, utalva az Artúr-mondakörre, ugyanis a történet szerint a kelta király a Dozmary Poolban lakó Tó asszonyától kapta a híres Excaliburt, amelyet Artúr halála után ide is dobta vissza Sir Bedivere. Érdekesség, hogy tavaly szeptemberben ebben a cornwalli tóban is találtak egy 120 centiméteres kardot, ám arról már a felfedezésekor látszódott, hogy csupán néhány évtizedes, és feltehetőleg egy filmes kellékről van szó.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

1500 éves kardot talált egy 8 éves kislány egy svéd tóban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra