Múlt-kor.hu

15 különleges tény John Lennonról

15 különleges tény John Lennonról

2018. október 10. 15:47 Múlt-kor

A Beatles gitárosa, John Lennon tegnap lett volna 78 éves. A 20. század egyik legnagyobb hatású énekes-zeneszerzőjéről 15 különleges tényt gyűjtöttünk össze. Tudta-e, hogy imádta a reggeliket, ám utálta a hangját? És azt, hogy borzasztó autóvezető volt? Gondolta volna, hogy egy alkalommal majdnem agyonvert egy embert? És azt, hogy szeretett koporsóban aludni, viszont fogalmunk sincs, hogy hol lehetnek ma a hamvai? Tudta, hogy egy alkalommal állítólag látott egy ufót?

Kórusban énekelt és cserkész volt

John Lennon, az egyik legnagyobb rocklegenda, ikon és lázadó zenei pályafutását a liverpooli Church Street-i Szent Péter templom kórusában kezdte, valamint tagja volt 3. allertoni fiú cserkészcsapatnak.

Elvis Presley inspirálta első zenekarát

Lennonról általában mindenkinek a Beatles ugrik be elsőként, mint zenekar, pedig korábban más bandában is játszott. Maga Elvis inspirálta a 16 éves angolt, hogy létrehozza első zenekarát, a középiskolája után elnevezett Quarry Ment. Nem sokkal később, 1957. július 6-án egy egyházi eseményen találkozott Paul McCartneyval, aki csatlakozott a bandához. Ő mutatta be később neki George Harrisont.

A Beatles tagjai közül ő tanult meg legkésőbb vezetni

Lennon 24 éves korában, egészen pontosan 1965. február 15-én szerezte meg jogosítványát. E késői időpont nem volt véletlen, ugyanis a liverpooli szörnyű autóvezető volt. Pályafutása sem tartott sokáig: 1969-ben adta fel végleg a vezetést, miután Skócia felé tartva totálisan összetörte Aston Martinját. Felesége, Yoko Ono, valamint fia, Julian és nejének lánya, Kyoko is az autóban ült. Szerzett egy sérülést is, amelyet 17 öltéssel varrtak össze. Ezt követően mindenhova sofőrrel járt, az összetört autót azonban megtartotta a család.

Ő volt az egyetlen Beatles-tag, aki nem lett teljesen vegetáriánus

George Harrison volt az első közülük, aki átpártolt a zöldségek világába, a legtöbb forrás szerint erre 1965-ben került sor. Paul McCartney néhány évvel később követte őt, csakúgy mint Ringo Starr, aki egyébként nem spirituális okból – mint George vagy Paul –, hanem egészségügyi probléma miatt csatlakozott a vegák táborába. Lennon a hatvanas években többször szimpatizált a gondolattal, ám sohasem tudott teljesen lemondani a húsról.

Ő volt az első Rolling Stone magazin címlapján

Minden zenész számára nagy megtiszteltetés felkerülni a Rolling Stone címoldalára. John Lennoné pedig a legnagyobb, hiszen az 1967. november 9-én megjelenő szám borítóján az ő képe virított.

Majdnem agyonvert egy embert

Régóta híresztelték, hogy John Lennon a férfiakat szereti. 1963. június 18-án, Paul McCartney 21. születésnapján közös barátjuk, az akkor a bandát már legalább háromszáz alkalommal felkonferáló Bob Wooler elkezdett viccelődni Lennonnal: „Ne már, John, mi történt valójában közötted és Brian között? Mindenki tud róla, szóval mesélj nekünk.” (Brian Epstein a menedzserük volt.) A már nem éppen szomjas Lennon olyan dühös lett rá, hogy rávetette magát a ledöbbent Woolerre, és addig ütötte és rugdosta őt, amíg már moccanni sem bírt. Lennon maga mondta: „rádöbbentem, hogy tényleg meg akartam ölni őt”. Woolert azon nyomban bevitték a kórházba, ahol ellátták számtalan sérülését, többek között eltört több bordája is.

Két legnagyobb szerelme a koffein és a reggeli volt

Miután egy riporter 1965-ben „hájas Beatle-nek” nevezte őt, a nagy nyilvánosság előtt igyekezett küzdeni súlyával, ám ez nem akadályozhatta meg őt abban, hogy minden egyes napot bőségesen reggelivel kezdjen. Titkárnője (egyben szeretője), May Pang mondta egyszer, hogy Lennon imádta elkészíteni és befalni a napi english breakfast-jét, amely után általában benyomott egy pudingot is. Odáig volt az olajban sült, egészségtelen ételekért, csakúgy mint a koffeinért, így rendszeresen fogyasztott kávét vagy fekete teát.

Imádta az óceánt

Mivel a kikötőváros Liverpoolban nőtt fel, ez azért nem csoda. Számos dalban emlékezett meg a nagy kék vízről, ám gyakran merészkedett a nyílt vízre is meditációs és pihenési célból. Egy alkalommal vitorlást bérelt, és New Yorkból elhajózott a Bermuda-szigetekre. Ha az óceánon volt, sohasem dohányzott.

Utálta a hangját

Hihetetlenül hangzik, de a rocktörténet egyik legnagyobb énekese gyűlölte a saját hangját, ezért szerette duplán felvenni a dalokat, hátha jobb lesz valamelyik. Gyakran kérdezte a Beatles producerét, George Martint, hogy mivel tudja elnyomni hangjának zöngéit. „Nem lehet ezt elfojtani paradicsommal vagy valamivel?”

Bob Dylan adott neki először marihuánát

A Beatles 1964. augusztus 28-án, amerikai turnéjuk végén találkozott Bob Dylannel. Az énekes-dalszerzőt közös barátjuk, Al Aronowitz mutatta be nekik. Sok időt töltöttek akkor vele a hotelszobájukban. Sokan vélik úgy, hogy Dylan adott először nekik marihuánát, ami nagy hatással volt a banda imázsára és dalszerzési metódusaira is.

Nagyon szerette a Monopolyt

Szenvedélyes Monopoly-játékos volt. A turnékra mindig magával vitte a saját társasát, és gyakran játszottak a szállodai szobákban vagy a repülőgépeken. Állítólag az sem érdekelte, hogyha elvesztette a játékot, csak a „Boardwalk” és a „Park Place” nevű ingatlanok mindig nála lehessenek.

Olykor koporsóban aludt

Allan Williams, a Beatles egyik korai menedzsere szerint John Lennon szeretett régi koporsókban aludni. Williams The Jacaranda nevű kávézójában volt egy ilyen, amiben többször is szundikált a zenész.

Egyszer látott egy ufót

Maga Lennon állította, hogy egy alkalommal, mégpedig 1974. augusztus 23-án látott egy – saját megfogalmazása szerint – ufót, amint a manhattani 53. utcai lakásából az égre nézett. Annyira elcsodálkozott, hogy mezítelenül kószált ki a teraszra, hogy megcsodálja a nappali lebegő akármit. Még titkárnőjét, May Pangot is felhívta azzal, hogy mit lát éppen. Egyébként a rendőrség aznap különösen sok telefonhívást kapott a környékről hasonló megfigyelésekkel.

Utolsó fotó

John Lennon életének utolsó napja sokunk számára ismert. Feleségével 1980. december 8-án délután indultak el New York-i otthonukból, a Dakota-házból a közeli lemezstúdióba. Még otthonuk előtt egy kis tömeg verődött össze, amelynek tagjai mind egy-egy aláírást szerettek volna kapni a Beatles-tagtól. Köztük volt a félénk Mark Chapman is, akit egy amatőr fotós taszigált a zenész elé, hogy kérjen már tőle egy aláírást. Lennonék késő este érkeztek haza, a ház előtt szobrozó Chapmant addigra mintha kicserélték volna – hidegvérrel lőtt. Kevesen tudják, hogy a halál beállta után a halottasházba kerülő holttesthez egy szemtelen fotós besompolygott, és a hamvasztás előtt utoljára még lekapta a zenész holttestét.

Ma sem tudjuk, hol nyugszanak Lennon hamvai

A Beatles-tagot már a gyilkosságát követő napon elhamvasztották, ám Yoko Ono sohasem árulta el, hogy mit tett a hamvakkal. A rajongók elmélete szerint szétszórta a Strawberry Fields-en, amely a Central Park egyik része, és amelyet gyakran látogatott meg a zenész. Yoko Ono ezt a híresztelést sohasem erősítette meg, ám nem is cáfolta.

15 különleges tény John Lennonról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2018. tél: 7 végzetes pillanat

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra