Múlt-kor.hu

10 tény Leningrád ostromáról

10 tény Leningrád ostromáról

2018. június 13. 08:24 Múlt-kor

1. 600 gramm kenyér a kétkezi munkásoknak, 400 gramm az állami alkalmazottaknak, 300 gramm a gyermekeknek és egyéb civil személyeknek: Ez volt a fejadagja a második világháborús Leningrád ostromgyűrűbe zárt lakosainak a város ostromának első szakaszában.

2. A náci Németország és a Finn Köztársaság hadereje által körbezárt Leningrád 872 napon keresztül, 1941 szeptemberétől egészen 1944 januárjáig állt ostrom alatt: Ez volt a világtörténelem eddigi leghosszabb és legtöbb áldozattal járó ostroma.

3. Ha elfoglalták volna, akkor egyes orosz források szerint a németek, Hitler iránti tiszteletből, Adolfsburgra keresztelték volna át Leningrádot. A náci diktátornak ellenben más szándékai voltak: a földdel kívánta egyenlővé tenni az egyik legjelentősebb szovjet települést.

4. A blokád alá vett Leningrádban 1941 decembere folyamán naponta átlagosan 5000 és 7000 fő között mozgott az éhezés miatt elhunyt polgári áldozatok száma – karácsony napján 5000-en haltak meg.

5. Miután az élelmiszerkészletek elfogytak, a leningrádiak kétségbeesetten próbálkoztak, hogy mardosó éhségüket csillapítsák. Az állatkerti állatok és a házi kedvencek voltak az elsők a sorban, de az emberek a bőröket, sőt, gyakran még a tapétaragasztót is kifőzték.

6. Ahogy a dolgok egyre rosszabbra fordultak, a lakosok körében megjelent a kannibalizmus is. A szovjet belbiztonsági szolgálat az NKVD két csoportra osztotta az elkövetőket: azokra, akik halottakat ettek, illetve azokra, akik gyilkoltak majd elfogyasztották áldozataikat. Az amputált végtagoknak a kórházakban gyakran lába kélt.

7. Szinte felbecsülhetetlen lett az élelmiszerjegyek értéke.  A családtagok gyakran letagadták szeretteik halálát, rejtegetve holttestüket egészen addig, amíg a halottak élelmiszerjegyeinek érvényessége ideje le nem járt.

8. A civil lakosság rengeteget tett a város védelmében, több ezer gyermek a tűzoltásban segédkezett, aki légi támadások után kialakult tüzeket jelezték a tűzoltással foglalkozó egységeknek. 15 ezren közülük kitüntetést kaptak bátorságukért.

9. Leningrád bekerítése előtt a szovjet hatóságoknak sikerült 86 stratégiai iparághoz tartozó termelőegységet evakuálni a városból. Sőt egyes gyárak, az éhezés és az állandó bombázások ellenére, egészen az ostrom végéig sikerrel folytatták a termelést.

10. Leningrád ostroma alatt több mint 1 millió civil vesztette életét, közülük 400 ezren az evakuálásuk közben.

10 tény Leningrád ostromáról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2018. tél: 7 végzetes pillanat

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra