Múlt-kor.hu

10 tény Abraham Lincolnról

10 tény Abraham Lincolnról

2018. szeptember 19. 09:05 Múlt-kor

1. Az Amerikai Egyesült Államok 16. elnöke Abraham Lincoln több téren is az úttörők közé tartozott: hazájában ő volt az első szakállas elnök és a legelső amerikai vezető, aki merénylet áldozatává lett.

2. Lincoln egyéb téren is unikumnak számít: ő az egyedüli amerikai elnök, aki találmányára szabadalmat kapott. Ráérő idejében ugyanis egy olyan emelőszerkezetet tervezett, amelynek segítségével zátonyra futott folyami hajókat lehetett újra vízre bocsájtani.

3. Bár a telegráfot már közel 17 éve használták az USA-ban, Lincoln volt az első elnök, aki kiaknázta a benne rejlő lehetőségeket: a gyors kommunikációt az amerikai polgárháborúban harcoló tábornokaival.

4. Mielőtt a politika mezejére lépett, a fiatal Abraham nagyjából 300 birkózóviadalon győzedelmeskedett. Sikerei elismeréseképpen beválasztották a birkózás halhatatlanjai (the National Wrestling Hall of Fame) közé.

5. Lincoln a „legszárazabb” amerikai vezetők közé tartozott; csak nagyon ritkán fogyasztott alkoholt és nem dohányzott.

6. Az elnök legidősebb fiát, Lincoln későbbi gyilkosának John Wilkes Booth-nak a fivére mentette meg. Az életmentés pár hónappal előzte meg a merényletet.

7. A hálaadás napja 1863-ban, Lincoln elnök döntésének köszönhetően lett nemzeti ünnep az USA-ban.

8. Az elnök nagy állatbarát hírében állt. Fiatalon részt vett egy vadászaton, ahol sikeresen lelőtt egy vadpulykát. A „gyilkosságot” követően Lincoln apátiába esett és soha többé nem vett részt semmiféle vadászaton.

9. A nagy állatkedvelő egyben a haditechnika megszállottja is volt. Az elnököt leginkább az ágyúk érdekelték, de szívesen tesztelte a puskák első prototípusait is.

10. Egy anyagi gondokkal küszködő chicagói üzletember megpróbálta ellopni Lincoln földi maradványait, amelyekért később 200 ezer dollárt szeretett volna kizsarolni. A művelet végül kudarcba fulladt, mivel a hatóság emberei lefülelték a sírrablókat.

10 tény Abraham Lincolnról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. nyár: Őrült uralkodók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra